waparchitects

richmond upon thames house

waparchitects Richmond upon Thames House sectional perspective
waparchitects Richmond upon Thames House aerial view
waparchitects Richmond upon Thames House garden view
waparchitects Richmond upon Thames House street view

A family home replacing a large garage in the grounds of a Listed Building on a quiet residential road in a Conservation Area. The brief for this house was to recognise the character of the site and the location, maximise bio-diversity and wildlife-friendly opportunities in the building and site design, to fully integrate new and sustainable technologies and to optimise connections between inside and outside living spaces.

The house comprises 3 storeys (into roof) with a lower ground/basement floor. Living spaces spill out onto private planted courtyard spaces, incorporating a green wall. The 4 bedrooms overlook extensive green roofs and planted balconies. There is an integral 2 vehicle garage/cycle store which connects directly into the house. As the site faces North, the building massing and placement on site has been extensively modelled in 3D to maximise daylight and sunlight into both house and garden.