waparchitects

liverpool townhouse competition

waparchitects liverpool townhouse competition street view

Liverpool City Region/Liverpool Architecture Festival open competition: shortlisted finalist

Townscape: A terraced townhouse integrated with its urban site, providing an economic and repeatable solution and allows easy insertion into existing streetscapes as well as new areas. The sloped roofs and location of winter gardens to front or rear can suit any street orientation while maintaining optimum solar orientation.
Flexibility: Highly adaptable layout to take into account many different lifestyles or tenancies, with the opportunity of sub-division for different occupancies within homes over time, including provision for live/working in various guises or a separate ground floor flat. A robust, simple structure allows for unforeseen changes and adaptations over each home’s lifetime rather than a prescriptive solution to current perceived issues.
Design for Wellness: Biophilic design, maintaining a close physical connection between the interiors and outdoor spaces at every floor, high levels of daylighting and natural ventilation. Integrated external spaces include south facing glazed wintergardens, planted balconies, green walls and biodiverse roofs.
Sustainability: Minimising carbon, energy and resource use, both in construction and in use to have a positive impact on climate change and minimise utility and maintenance bills over the entire life of the house.
Construction: An economic solution suitable for high site densities while responding to local placemaking and yet with standardised elements capable of harnessing modern methods of construction. Modular stacked bathrooms and kitchen cores plus prefabricated crosswalls forming open plan floor plates simplifies construction and allows maximum scope for flexibility of layouts.

waparchitects liverpool townhouse competition garden view
^ back to top