waparchitects

preston youth zone + bus station

waparchitects Preston Youth Zone park view
waparchitects Preston Youth Zone external view
waparchitects Preston Youth Zone street view

A simple, legible, transparent building with open, flexible and dramatic interiors, providing a strong urban form comprising a lightweight vertical stacked box as a counterpoint to the long and heavyweight listed car park structure. The lower floors have a shallow plan for natural daylighting and cross ventilation, with a braced cantilever to the wider top floor forming an entrance 'stoa' below. Spatial expansiveness is achieved by voids cut through the upper floors to allow the full interior volume to be revealed from the ground floor. This provides a sense of drama with every level a place to perform and be seen. Wide stairs connect the multi-storey foyer areas and a two-storey high green wall hangs over the circulation and recreation spaces.

The new public space is subdivided into series of parterres of useable and planted spaces to encourage a variety of activities and allowing the new bus station functions to spill onto the square. Planting includes pleached tree screens, birch trees and bamboo offering a changing landscape and shade over the seasons.