waparchitects

norfolk broads visitor centre

waparchitects Norfolk Broads visitor centre marsh view
waparchitects Norfolk Broads visitor centre deck view
waparchitects Norfolk Broads visitor centre external view
waparchitects Norfolk Broads visitor centre view across River Bure

The design is a simple low wedge shape rising from the flat Norfolk landscape, reminiscent in form of the nearby boatsheds and agricultural buildings and also echoing the adjacent gently sloping bridge embankments. Like the cluster of existing buildings around Acle Bridge, it is a single linear volume aligned perpendicular to the River Bure. As well as the education space and external covered area, the whole building has been conceived as an educational tool clearly displaying the sustainable features and flood-proofing measures.  The roof angle gives the building a dramatic presence from the river while minimising visual impact from the surrounding countryside. The building is arranged on two stepped levels raised above the maximum floodwater levels and affording extensive views across the open countryside, with further roof access to give an uninterrupted prospect across the floodplain. 

^ back to top